KAKO JE NASTALA NAJSLAVNIJA MELODIJA NOKIA TUNE?

U danima kad je svet zaludeo povratak Nokije 3310 mnogi su se prisetili svojih prvih mob. telefona koji su bili upravo neki od modela finske kompanije. Neizostavne su pritom igre Zmija i Svemirski udar, poređenja s neuništivim materijalom s mogućnošću razaranja poda na koji padne, ali i svima poznata melodija zvona.
Ansi Vanjoki za jednu od melodija svojim je kolegama predložio kompoziciju ‘Gran Vals’ ne sluteći kakvu će popularnost steći u budućnosti. Autor trominutne kompozicije je Francisko Tarega, španski gitarista koji je delovao na prelazu u 20. vek, a kompozicija čije su 4 sekunde 1993. postale jedna od Nokijinih melodija nastala je daleke 1902. godine.

Najpre se pojavila u trosekundnom izdanju na reklami za Nokiju 1011, a kao melodija prvi put je došla na Nokiji 2110 koja je puštena u prodaju 1994. godine. Na popisu melodija tada se nalazila pod nazivom Type 7. Na kasnijim modelima nazivi su varirali, na nekima su bili pod nazivom Type 13, a na nekima pod nazivom Type 5, što govori o tome da popularna melodija prvobitno nije bila predviđena za tako veliku ulogu.
Kada je 1997. izašla Nokia 6110 melodija se pojavila pod imenom Grande Valse, a dve godine posle preimenovana je u danas svima poznati Nokia Tune. Usled popularizacije Nokijinih modela u godinama nakon 2000. rington je postao jedan od zaštitnih znakova brenda.

Izvor Srbija Danas

Da li znate šta znači novi smajli?

Ovaj smajlić označava dizanje obrve i savršen je u situacijama kada želite nekoga da pitate da li je ozbiljan, prenosi Dnevno.rs.

Evolucija mobilnih telefona

 

 

U pionirskoj fazi mobilne telefonije (1921 – 1945), dominirale su vojna i policijska primena. Najveća teškoća bila je izgradnja radio-predajnika koji može da funkcioniše pod ograničenjima karakterističnim za automobil u pokretu. U to vreme je mobilni telefon bio znatno većih dimenzija i trošio je mnogo energije, pa se jedino mogao smestiti u automobil, dok je džepni mobilni telefon (danas se, praktično, samo takvi i koriste) bio nezamisliv…

Text Walking Lane

„Text Walking Lane“

U Belgiji postoji obeležena staza za pešake koji hodajući neprestano gledaju u mobilni telefon. Ovo je zanimljivo rešenje za sve one koji bez mobilnog ne mogu ni sekund. Ovako je bezbednije jer se neće sudarati sa drugima dok hodaju. Ipak mi Vam savetujemo da dok šetate uživate u šetnji i gledate ispred sebe 🙂

i282319414637796111._szw1280h1280_